Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 12:31

Άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου ασφάλτου ζητούν οι κάτοικοι Μοσφιλωτής

Rate this item
(0 votes)
Το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου ασφάλτου που βρίσκεται στη περιοχή μεταξύ Μοσφιλωτής και Ψευδά, ζητούν οι κάτοικοι, αφού όπως υποστηρίζουν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
με τη σκόνη που ελκύεται στην ατμόσφαιρα, αλλά και το θόρυβο που δημιουργείται από τη λειτουργία του εργοστασίου.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Μοσφιλωτής Γιώργος Παμπαρής, «το εργοστάσιο λειτουργεί περίπου 1 - 2 μήνες προς το τέλος του χρόνου και σε ακατάλληλες ώρες, δηλαδή αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παραπονούνται για οχληρία και για έλκυση σκόνης στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, το εργοστάσιο εδώ και τέσσερις μήνες είναι κλειστό και έτσι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα».
 
Τα προβλήματα συνέχισε «αρχίζουν με τη λειτουργία του εργοστασίου και οι κάτοικοι της περιοχής υποφέρουν από πονοκεφάλους, αρκετοί έχουν τσούξιμο στα μάτια, τα οποία δακρύζουν συνεχώς, ενώ υπάρχουν και άτομα που λόγω των θορύβων, έχουν πρόβλημα με τα αυτιά τους».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παμπαρής είπε πως «το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσφιλωτής έχει στείλει επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο και ζητούμε το άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου ασφάλτου. Το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχει δώσει ούτε και θα δώσει άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο και η απόφαση μας είναι πως είτε πρέπει να γίνουν βελτιώσεις είτε να κλείσει».
 
Πρόσθεσε ότι «το εργοστάσιο είναι ιδιωτικών συμφερόντων και από το 2007 δεν έχει ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του από την κυβέρνηση ή το αρμόδιο Υπουργείο. Παρά το γεγονός ότι έχουμε στείλει επιστολές στους αρμοδίους, κανένας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας για να ενημερώσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν από τη λειτουργία του εργοστασίου».
 
Εμείς, σημείωσε «θέλουμε να έρθουν στη περιοχή οι αρμόδιοι και να προβούν στις απαραίτητες μετρήσεις ή να κάνει ό,τι άλλο χρειάζεται για να δούμε κατά πόσον το εργοστάσιο ασφάλτου είναι βλαβερό για την υγεία των κατοίκων ή όχι. Εάν μετά τις μετρήσεις διαφανεί ότι υπάρχει έστω και 1% , η λειτουργία του εργοστασίου ασφάλτου να είναι επιβλαβής για την υγεία των κατοίκων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσφιλωτής θα ζητήσει το άμεσο κλείσιμο του».
 
Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης με επιστολή που απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2014 στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη.
 
Στην επιστολή του ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι έγινε «αποδέκτης καταγγελιών αναφορικά με τη λειτουργία λατομείου και εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή μεταξύ Μοσφιλωτής και Ψευδά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής εκφράζουν παράπονα αναφορικά με τη σκόνη που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία του εργοστασίου και του λατομείου και με το θόρυβο που δημιουργείται εξαιτίας των ανατινάξεων στο λατομείο».
 
Αναφορικά με τη λειτουργία του λατομείου ο κ. Παμπαρής είπε πως «η κατάσταση έχει βελτιωθεί περίπου στο 99%, δηλαδή δεν ελκύεται πλέον σκόνη στην ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει μεγάλος θόρυβος από τις εκρήξεις. Μετά τα παράπονα που έχουμε υποβάλει ως Κοινότητα στους υπεύθυνους του λατομείου εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκύπτουν τα προβλήματα που ενοχλούσαν τους κατοίκους της περιοχής».
 
Το Υπουργείο Γεωργίας στην απαντητική επιστολή του προς τον βουλευτή των Οικολόγων, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2015, αναφέρει ότι «το  εργοστάσιο ασφαλτικού που λειτουργεί στην περιοχή μεταξύ Μοσφιλωτής και Ψευδά δεν ελέγχεται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε Υπηρεσίες άλλου Υπουργείου».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ