Τετάρτη, 13 Μάιος 2015 12:52

Παραδόθηκε στο κοινό η Πλατεία Παλλάς στη Λάρνακα

Rate this item
(0 votes)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Παλλάς στο κέντρο της Λάρνακας και παραδόθηκε στο κοινό για χρήση. Τα έργα ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 και το συμβόλαιο προέβλεπε ολοκλήρωση τους σε επτά μήνες.  

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της πλατείας Παλλάς έγινε μέσα στα πλαίσια του μοντέρνου πολεοδομικού σχεδιασμού και προϋποθέτει «κοινό χώρο» (shared space).  

Βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη και κινητικότητα και περιλαμβάνει διευρυμένα πεζοδρόμια για άνετη διακίνηση πεζών και ποδηλατών και μονή λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων με ελάχιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου.  

Στην Πλατεία έχουν αντικατασταθεί όλες οι υποδομές κοινής ωφελείας, έχει γίνει φύτευση και τοποθετήθηκε μοντέρνος αστικός εξοπλισμός, φωτισμός και ηχητικά συστήματα.  

Για την ανάπλαση της πλατείας χρησιμοποιήθηκαν υλικά υψηλής αντοχής όπως γρανιτόλιθοι ακμής για το οδόστρωμα και γρανιτόπλακες. Τα κράσπεδα είναι από γρανίτη για να προσδίδει την ανεπαίσθητη αντίληψη της επίπεδης πλατειακής επιφάνειας που απαιτεί ο «κοινός χώρος».  

Το έργο επεκτείνεται από τη συμβολή των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη μέχρι περίπου 30 μέτρα βόρεια της οδού Γαλιλαίου.  

Περιλαμβάνει προσαρμογή με τις παρόδους Γαλιλαίου, Θερμοπυλών, Βασιλέως Ευαγόρου και Αρμενικής Εκκλησίας. Υπάρχουν, ακόμα, γραμμικές περιοχές στάθμευσης για προμηθευτικά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.  

Το έργο ήταν πολεοδομικό και το κόστος κατασκευής του ανήλθε στο ένα εκατομμύριο ευρώ, με το Δήμο Λάρνακας να καταβάλλει το 1/3 του κόστους και το κράτος τα 2/3.  

 

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ