Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 08:11

Τρίτη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με τους κατοίκους της ενορίας αγίου Νικολάου

Rate this item
(0 votes)

Μέσα στα πλαίσια των συναντήσεων του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπηρεσιακών Λειτουργών με κατοίκους Συνοικισμών, Ενοριών και Περιοχών της Λάρνακας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  21 Φεβρουαρίου 2017, η ενδέκατη κατά σειρά συνάντηση και η τρίτη επίσκεψη στην Ενορία Αγίου Νικολάου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς (ΚΒ) «Μιχαλάκης Παρίδης». Κατά τη συνάντηση ο Κοινοτάρχης της Ενορίας και οι κάτοικοι υπέβαλαν παράπονα, αλλά και εισηγήσεις.

Θέματα συζήτησης, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν η κακή κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε συγκεκριμένα σημεία, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αναφορά έγινε επίσης και σε θέματα σχαρών απορροής των όμβριων υδάτων.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε στα προβλήματα που παρατηρούνται στις γειτονιές των οδών Μίκη Θεοδωράκη, Γιάγκου Σουρουλλά και Ναρκίσσου, οδοί δηλαδή που εμπίπτουν στην περιοχή Natura. Τα προβλήματα στις συγκεκριμένες οδούς είναι κυρίως προβλήματα σε θέματα συντήρησης κοντά στον πεζόδρομο που γειτνιάζει με την Αλυκή, οι καλαμιώνες οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τα 4 μέτρα ύψος και στο κλάδεμα των δέντρων  που βρίσκονται κοντά στον ποταμό, τα οποία εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Όσον αφορά τη συντήρηση των δρόμων ο Δήμαρχος,  ανέφερε ότι ο Δήμος έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο 1εκ. ευρώ για την επιδιόρθωση δρόμων τα χρήματα όμως επαρκούν μόνο για επιδιόρθωση ορισμένων κεντρικών οδών και τόνισε ότι κάποιες προσωρινές επιδιορθώσεις σε λακκούβες στην άσφαλτο, θα μπορούν να αρχίσουν άμεσα και ότι από το 2018 θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια για το σκοπό αυτό. Ανέφερε ότι οι άμεσες επιδιορθώσεις αφορούν, στο μεγαλύτερο μέρος, την περιοχή Δροσιάς.

Για το θέμα των σχαρών αλλά και των πλημμυρών καθώς και της υπερχείλισης λυμάτων από τα σπίτια και τις πολυκατοικίες που παρατηρούνται στην περιοχή, ανέφερε ότι με τη σύνδεση της περιοχής με τα έργα του Αποχετευτικού Συστήματος τα οποία είναι έτοιμα, το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά.  Η σύνδεση για τη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επίσης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην Λεπροκομείο) και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Η συνάντηση αυτή, σηματοδότησε την έναρξη  διαλόγου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συζητήθηκε η προοπτική της δημιουργίας και της στέγασης του Ωκεανογραφικού Κέντρου και του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας στο συγκεκριμένο χώρο. Η θέση της εν λόγω Στέγης θεωρείται σημαντική καθότι γειτνιάζει με το Ναυάγιο του Μαζωτού, στο οποίο εργάζεται σημαντικός αριθμός ατόμων από το Πανεπιστήμιο. Ο σχεδιασμός του χώρου θα γίνει μέσα από Διεθνή Διαγωνισμό, με σαφή κριτήρια για την προστασία των ευαίσθητων πτυχών της περιοχής ΝATURA και σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν θέσει τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα.

Σε σχέση με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από το τέλος Ιανουαρίου διενεργούνται ψεκασμοί από συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας, για αποφυγή, αλλά και πρόληψη των φαινομένων των περασμένων χρόνων, καθότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή γλυκού νερού στις Αλυκές, παράμετρος που ευνοεί την εκκόλαψη κουνουπιών. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα για την εν λόγω περιοχή καθότι δίνεται έμφαση στις περιοχές των Αλυκών, λόγω του ότι είναι προστατευόμενη περιοχή. 

Όσον αφορά το θέμα της νεανικής παραβατικότητας στην περιοχή ανέφερε ότι παρόλο που δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου για να λάβει οποιαδήποτε μέτρα, ήδη ο Δήμος Λάρνακας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συντονίσει μαζί με την Αστυνομία την έγκαιρη λήψη μέτρων, όπως έγινε και στην περίπτωση του σοβαρού προβλήματος που παρατηρείται στο χώρο στάθμευσης της εκκλησίας Αγίου Νικολάου.

Για τα προβλήματα που παρατηρούνται στις οδούς που εμπίπτουν στα πλαίσια της περιοχής Natura, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η περιοχή παρουσιάζει τις δυσκολίες αυτές και τα προβλήματα, καθότι η διαχείριση, στο μεγαλύτερο της μέρος, υπάγεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό, υπάρχει αυστηρός περιορισμός προς το Δήμο Λάρνακας όσο αφορά την πρόσβαση αλλά και την καθαριότητα του χώρου σε σχέση με τους καλαμιώνες αλλά και το κλάδεμα των δέντρων. Παρόλα αυτά, καθότι τα προβλήματα των κατοίκων είναι πάρα πολλά και σοβαρά, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα προγραμματιστεί μέσω του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας συνάντηση με το  αρμόδιο Κυβερνητικό Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και τους ενδιαφερόμενους κατοίκους για συζήτηση όλων των πιο πάνω θεμάτων. Επίσης, θα προγραμματιστεί και επί τόπου επίσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους Φορείς.