ΠΑΙΔΙ

Μια τελευταία μελέτη δείχνει ότι η επιρροή των γονιών στα παιδιά είναι πιο καθοριστική για τις επιδόσεις τους απ’ ό,τι το ίδιο το σχολείο, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με τη παρουσία τους στις συνελεύσεις του συλλόγου γονέων και καθηγητών.
Στη Γερμανία το έχουν ονομάσει "το σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών". Τώρα, για πρώτη φορά, Γερμανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, που φαίνεται να ευθύνονται γι' αυτό. Μιλάμε φυσικά για τα μαλλιά των παιδιών που δεν ξεμπλέκουν με τίποτα κάνοντας τους γονείς να χάνουν την υπομονή τους!
Πρέπει να κοιμούνται μόνο όταν είναι κουρασμένα ή πρέπει να τα βάζουμε εμείς σε πρόγραμμα ύπνου; Το δικό σου κοιμάται λίγο ή πολύ; Επειδή ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδάκια μας, ας μάθουμε πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται ανάλογα σε ποια ηλικία βρίσκονται!
Η έννοια του ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου είναι αρκετά παρεξηγημένη, ακόμα και στην εποχή μας με τα διογκωμένα προβλήματα που εμφανίζουν ενήλικες και παιδιά.
Η μεγαλόφωνη ανάγνωση στο πλαίσιο της οικογένειας από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού αποτελεί αποδεδειγμένα αποτελεσματική παρέμβαση για την προώθηση της γλωσσικής, γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού. Αυτό επισημαίνει-και δικαίως- η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία μαζί με συμβουλές και οδηγίες για το πώς και τι πρέπει να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά τους ανά ηλικία!
Είναι ενοχλητικό και όλοι ξέρουμε ότι τα μικρά παιδιά το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης και εκβιασμού στους γονείς τους! Τι είναι; Το κλάμα, φυσικά! 
Ως γνωστόν τα νεογέννητα μωρά δεν... μιλάνε! Άρα δεν μπορούν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους. Πώς λοιπόν "ενημερώνουν" τη μαμά τους για το τι τους συμβαίνει; Ειδικά ο αναπτυξιολόγος και εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης εξηγεί την περίπτωση του πώς μια μανούλα θα καταλάβει ότι το μωράκι της (0-3 μηνών) νυστάζει ή είναι κουρασμένο!
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αποτραβηχτούν συναισθηματικά από τα παιδιά τους. Άγχος, κούραση, κακές συζυγικές σχέσεις, διαζύγιο, προσωπικά προβλήματα είναι συχνά οι αιτίες. Χωρίς να το καταλαβαίνουν δεν αφήνουν χώρο στα παιδιά τους για αυτενέργεια, πρωτοβουλία. Πόσο κακό είναι αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών τους; Η Αναστασία Γκοτσοπούλου, ψυχολόγος-σχολική σύμβουλος εξηγεί!
Η ανάγνωση είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση κάθε παιδιού που πάει στην πρώτη Δημοτικού. Κάποια παιδιά τα καταφέρνουν γρήγορα και κάποια όχι. 
Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία μπορείτε να ενισχύσετε τόσο το ομαδικό όσο και το δημιουργικό αίσθημα των παιδιών με χαριτωμένες κατασκευές που θα γεμίσουν την ώρα τους με τον καλύτερο τρόπο!
Σελίδα 1 από 4