Τετάρτη, 05 Νοέμβριος 2014 15:00

ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Rate this item
(0 votes)

του Σάββά Φιλιππου, Αναπληρωτής Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη πριν την αδειοδότηση του έργου

Όλα άρχισαν να έρχονται στο φως όταν ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έστειλε επιστολή ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου στον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη με τίτλο «Μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας από τουριστικό σε βιομηχανικό λιμάνι για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των εταιρειών Delek, VTTV, Petrolina και Noble». Την επιστολή κοινοποιήσαμε σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση, η οποία έλαβε την πολιτική απόφαση, αλλά και η Αρχή Λιμένων που εφαρμόζει τα σχετικά, ως διαχειριστική Αρχή του λιμανιού της Λάρνακας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι αλλά και για την έντονη κοινωνική ανασφάλεια και αβεβαιότητα που έχει καλλιεργηθεί σχετικά με το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της.

Θέλουμε να επισημάνουμε το ότι δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη περιβαλλοντική μελέτη πριν την αδειοδότηση του έργου, γεγονός που αντίκειται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θεωρούμε ότι τις αποφάσεις των αρμοδίων Αρχών έπρεπε να καθορίσει δημοτικό δημοψήφισμα το οποίο θα έπρεπε να διεξαχθεί ανάμεσα στους δημότες της Λάρνακας, αφού προηγηθεί πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση. Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης προχώρησε και υπέβαλε παράπονο-καταγγελία για λογαριασμό του κινήματος και εκατοντάδων πολιτών στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου. Το παράπονο-καταγγελία στρέφεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά της Αρχής Λιμένων. Η Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Λάρνακας από την πρώτη στιγμή είναι στην πρώτη γραμμή, τόσο για το θέμα του λιμανιού της πόλης όσο και για το θέμα των παράνομων και επικίνδυνων εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή Κρασά στην Αραδίππου.

Από τις 13 Φεβρουαρίου 2014 όπου ήρθε εις γνώση μας το θέμα του λιμανιού, προχωρήσαμε με τις ακόλουθες ενέργειες:

• Αποστολή αρκετών επιστολών σε κρατικούς φορείς, οργανώσεις όπου ζητούσαμε περισσότερες εξηγήσεις και ενημέρωση για τις ακολουθούμενες εξελίξεις. Σε όλες τις επιστολές μας κάναμε ειδικές αναφορές και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου.

• Λάβαμε και λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις συνεδρίες που αφορούν το θέμα και καταθέτουμε τις απόψεις, τις προτάσεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

• Συμμετείχαμε στην αποστολή ενημέρωσης που έγινε στο λιμάνι της Ραβένας στην Ιταλία. Μια πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας.

• Διοργανώσαμε εκστρατείες ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού και ευρύτερα των δημοτών της πόλης.

• Εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών από πολίτες οι οποίοι είναι αντίθετοι με την μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε βιομηχανικό λιμάνι. Έχουμε περίπου χίλιες υπογραφές.

• Συμμετέχουμε στο Larnaca Act με τρεις αντιπροσώπους στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας δημοτών της πόλης.

• Συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε τις εκδηλώσεις και δράσεις του Larnaca Act, όπως ενημέρωση και διανομή φυλλαδίων σε πολίτες, συμμετοχή σε πορείες διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

• Έκδοση σε συχνή βάση δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων προς τον Τύπο με στόχο τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, τόσο των αρμόδιων φορέων από τη μια και από την άλλη την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

• Αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού που αφορά τα θέματα του λιμανιού και των παράνομων και επικίνδυνων εργοστασίων στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου.

• Συμμετείχαμε στη συνάντηση με την εταιρεία Lloyds στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας και καταθέσαμε τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις μας για το θέμα του λιμανιού.

• Για το θέμα των παράνομων και επικίνδυνων εργοστασίων στη βιομηχανική περιοχή Κρασά στην Αραδίππου ενέγραψε το θέμα στη Βουλή ο πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Κάτι για το οποίο νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε και δημόσια ως Οικολόγοι είναι το ότι από όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο μόνος ο οποίος έδωσε το παρών του σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε πορείες, σε συναντήσεις, σε συνεδρίες για τα δυο αυτά ζητήματα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και του λέμε το μεγάλο μας ευχαριστώ.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος