Πέμπτη, 10 Δεκέμβριος 2015 08:09

Χριστούγεννα και φιλανθρωπία

Rate this item
(0 votes)

Φιλανθρωπία δεν σημαίνει μόνο να δίνεις απ' αυτά που έχεις, αλλά από αυτό που είσαι. Μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας.

Κάθε Χριστούγεννα που ανακοινώνονται οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και τα ραδιόφωνα αρχίζουν να παίζουν εορταστικά σποτάκια με μηνύματα αλληλεγγύης, μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια μιας διευθύντριας σε ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά χωρίς οικογένεια, “Ο κόσμος μας θυμάται μόνο Χριστούγεννα. Έρχονται φορτωμένοι σακούλες με δώρα, χτυπούν απροειδοποίητα το κουδούνι, μας αναστατώνουν. Ζαλιζόμαστε. Μας διακόπτουν ακόμα και την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Είμαστε ευγνώμονες για όσα μας δίνουν, θα μπορούσε όμως να γίνεται λίγο πιο διακριτικά. Πολλά παιδιά ντρέπονται”.

Τρομάζω λοιπόν, από τον βομβαρδισμό φιλανθρωπίας από ανθρώπους που θα “δώσουν” και φέτος μπροστά από τις κάμερες. Τρομάζω που τις Άγιες τούτες μέρες θα δούμε τους υπεύθυνους της ανθρωπιστικής κρίσης, τα τρωκτικά του πολιτικού συστήματος, τους ανθρώπους της μάσας και της διαπλοκής να ενδύνονται τις “σινιέ” καρναβαλικές φορεσιές του ανθρωπισμού τους, μοιράζοντας ρούχα και τρόφιμα σε αναξιοπαθούντες που κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται. Παραγνωρίζοντας το πλέον ανθρώπινο αξίωμα που λέει πως καμιά φιλανθρωπία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε.

Με τρομάζει όλη αυτή η έκρηξη φιλανθρωπίας μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, ειδικά αυτά τα Χριστούγεννα που όλα γίνονται σε υπερθετικό βαθμό: περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια, περισσότερη απόγνωση, περισσότερος φόβος για το αύριο. Γιατί η φιλανθρωπία όταν δεν συνοδεύεται από μεγαλοψυχία και πραότητα, μπορεί να πληγώσει και περισσότερο. Σε υπερθετικό βαθμό. Ειδικά η εποχική φιλανθρωπία που στοχεύει πιο πολύ να υπηρετήσει το πνεύμα των ημερών παρά την πραγματική αλληλεγγύη.

Είμαι ξεκάθαρος. Επ' ουδενί με τα πιο πάνω δεν υπονοώ πως μπορεί κάποιος να δικάσει τις προθέσεις κανενός. Το καλό μπορεί να επιτευχθεί από τον νέο με το σκουλαρίκι στην μύτη και το τατουάζ στον λαιμό, όσο και από τις κυρίες που επιδεικνύουν τις σινιέ τουαλέτες τους σε φιλανθρωπικά γκαλά.

Αλλά η φιλανθρωπία, όπως όλα στη ζωή, έχουν το savoir vivre τους. Αλλιώς η φιλανθρωπία κρύβει περισσότερες αμαρτίες παρά

αρετές.

 

Χάρης Κωνσταντινίδης